Középiskolai MTA Alumni Program 3. | Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

Főoldal Hírek Középiskolai MTA Alumni Program 3.

Középiskolai MTA Alumni Program 3.

A 2022/2023. tanév harmadik előadását a Középiskolai MTA Alumni Program keretében Dr. Preiszner Bálint tartotta november 15-én 14.30 órai kezdettel. Az előadás címe „Tihanyból madarak nyomába szegődve” volt.

Dr. Preiszner Bálint az ELTE-n biológia-földrajz szakos tanár diplomát szerzett 2007-ben. 2020-ban PhD doktor lett a Pannon Egyetem Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskolájában. A Pannon Egyetem Ornitológiai Kutatócsoportjában az innovatív viselkedés és a szociális- valamint szaporodási siker kapcsolatát vizsgálta énekesmadaraknál. Itt foglalkozott az urbanizáció és a klímaváltozás madárpopulációkra gyakorolt hatásainak vizsgálatával. Jelenleg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben dolgozik, amely lassan 100 éves intézmény. Fő kutatási területe édesvízi halak és tízlábú rákok táplálkozási viselkedése, ezen belül is a tetemfogyasztó viselkedésük. Emellett részt vesz madárvonuláskutatási projektekben is (pl. kárpát-medencei küszvágó csérek vonulási útvonalának feltárásában). Gyerekkora óta vitorlázik a Balatonon. Természetszeretete miatt választotta a biológia és a földrajz tudományának megismerését, amelyeket kajaktúrák vezetésében is kamatoztatni tud. Több, a Balaton környékén zajló madárgyűrűzési programban vesz részt, a madarak szeretetét és életükről szerzett tudását a kajaktúrák során bárkivel szívesen megosztja. Emellett évek óta a Balaton-felvidéken segít természetismereti táborokat vezetni.

A kutató az előadását azzal vezette be, hogy kutatásaikban a Balatonhoz értendő a Kisbalaton és a déli berkek is. Ezen a területen 260 madárfaj ismert. Télen 50-100ezres tömegekben jönnek a vándormadarak. Jelenleg legtöbbet a nagy kárókatonával foglalkozik. A madár különlegessége, hogy annak ellenére, hogy a víz alatt táplálkozik, ott fogja a halakat, nem képes vízhatlanítani a tollazatát, ezért gyakran látni, amint kiterjesztett szárnyakkal szárítkozik a napon. Évszázadok óta konfliktusban vannak a kárókatonák az emberrel a halfogyasztásuk miatt. Az ember irtotta őket, ezért majdnem kipusztultak Európában. A konzervációökológiai tevékenységnek köszönhetően ma ismét nagy a kárókatonák populációja. Emiatt újra konfliktus alakult ki az emberrel. Hermann Ottó Madarak hasznáról és káráról című könyvében kifejezetten káros madárként tartja számon. A kárókatona vonuló faj. A Balatonon és környékén kb. 600 pár fészkel manapság és kb. 2000 telel itt. Az egész országot tekintve 2500 pár fészkel, amelyek 3-4 fiókát röptetnek. Egy kárókatona átlagosan napi 300 g halat fogyaszt. Elmondta, hogy fel szokott merülni kérdésként, hogy nem jelent-e ökológiai kárt, hogy védett halakat is megeszik a kárókatona. Erre egyértelmű nem a válasz. Évente 10ezer kárókatonát lőnek le, ennek következtében csökken az állományuk. A limnológiai intézet munkatársai minden évben megszámolják a fészkeket, télen pedig havonta az itt telelőket. A Balatonon 5 éjszakázó helyük van ezeknek a madaraknak.

A kárókatonákon kívül más madarak vizsgálatával is foglalkoznak az intézetben, többek között küszvágó csérrel. Ez is veszélyeztett faj, Afrikában telel. Megfigyelésük geolokátorral történik, mert a GPS jeladót ezek a madarak nem bírják el.

A Tihanyi Külső tónál számon tartják az énekes madarak fészkelőhelyeit, monitorozzák őket, ha szükségesnek látják, intézkednek.

Az előadás végén kérdéseket tettek fel a diákok. A téma érdekességét mutatta, hogy nagyon sok kérdés merült fel a tanulókban.

Középiskolai MTA Alumni Program 3. 12
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 12
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 16
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 16
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 20
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 20
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 13
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 13
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 17
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 17
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 21
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 21
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 14
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 14
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 18
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 18
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 15
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 15
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 19
Középiskolai MTA Alumni Program 3. 19
30 éves jubileum 30 éve embléma

Öko Iskola

Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

8220 Balatonalmádi,
Rákóczi Ferenc u. 39
info@kettannyelvu.hu
+36 88 594-340

Kedves Szülők!

Kérjük, adójuk 1 %-ával támogassák intézményünk alapítványait!

DLSB ALAPÍTVÁNY A BALATONALMÁDI KÉTTANNYELVŰ GIMNÁZIUMÉRT

adószám: 19266057-1-19

A BALATONALMÁDI MAGYAR-ANGOL GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SPORTJÁÉRT

adószám: 18937655-1-19

Köszönjük támogatásukat!
EFOP 1.2.9-17-2017-00118

NEA ME BGA